[O2 Fl] Smród z klimy a szczelność filta pyłków - TEST

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aronus
    Rider
    • 2008
    • 643
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

A czy problem śmierdzącej klimy dotyczy tylko FL, bo ja mam przed FL i klima nie śmierdzi a nigdy nie była odgrzybiana :shock:

Komentarz

• xcracer
      Elegance
      • 2014
      • 851
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Przeczytałem cały ten temat i zastanawiam się co jest powodem smrodu z klimy. Ja mam FL i z klimy nigdy mi nie śmierdziało. Bez względu na to czy klima jest włączona czy też nie w aucie zawsze przyjemnie pachnie.

Odgrzybiam raz w roku, filtr montuję prosto z pudełka bez żadnych dodatkowych zabiegów i jest ok.
      Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• maxpaynemm
        RS
        • 2008
        • 1764
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez xcracer
        Odgrzybiam raz w roku
        Czy mogę spytać z czystej ciekawości jak/czym to robisz??
        Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• xcracer
          Elegance
          • 2014
          • 851
          • Octavia II (1Z3)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez maxpaynemm
          Zamieszczone przez xcracer
          Odgrzybiam raz w roku
          Czy mogę spytać z czystej ciekawości jak/czym to robisz??
          Tylko i wyłącznie ozonowanie z tym, że mam kolegę, który posiada przemysłowy generator ozonu o wydajności 32 g. Włączamy go na ok. 45 minut. i zmieniamy co jakiś czas kierunek nawiewów(szyba, dół, kratki itd.) Słyszałem, że taka wydajność w przypadku auta to przesada ale nigdy nic złego się nie działo. W aucie na prawdę pachnie świeżością, nigdy żaden smrodek się nie ulatniał.

Filtr wymieniam 2 razy w roku.

[ Dodano: Pią 12 Cze, 15 11:44 ]
          Kolega nawet ma stronę:

Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• Nurek
            Ambiente
            • 2014
            • 146
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

[quote="siemi1"]
            Zamieszczone przez Nurek
            Polecam węglowy filtr kabiny JC PREMIUM – B4W018CPR , filtr jest oklejony na krawędzi.[/quote

pasi wszystko ok czy sa gdzies luzy na tej uszczelce?
            Filt dobrze siedzi. Za taka cenę można zmieniać 3 razy w roku
            Garbus jest zawsze uśmiechnięty

Komentarz

• czernobyl
              L&K
              • 2008
              • 1276
              • Octavia III (5E3)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Nurek
              Filt dobrze siedzi. Za taka cenę można zmieniać 3 razy w roku
              drogi jakiś :wink: , ostatnio nabyłem węglowy maxgeara za ~27 (bez uszczelki, 6m uszczelki nabyte oddzielnie, wystarczy na 10 takich filtrów), wcześniej hart (też węglowy, z uszczelką) - 30

btw. wie ktoś jak by można było wyjąć plastik z rozgałęzieniami nawiewów, który znajduje się pod środkowym nawiewem ze schowkiem? chodzi o ten element, w który wkłada się dodatkowy czujnik temp. z tego obrazka: http://img43.imageshack.us/img43/456/dsc03138kopia.jpg - manual serwisowy twierdzi, że trzeba najpierw demontować całą deskę, ale może jest sposób, by go wyjąć bez tego?

Komentarz

• gumis1982
                Classic
                • 2012
                • 23

A i ja u siebie muszę przeprowadzić taki zabieg pianką. Po wymianie filtra niby było lepiej, ale pogoda nie była sprzyjająca (jesień, zima, często pada). Poza tym jak auto postało kilka dni na deszczu, to potem po odpaleniu niby ok, ale jak włączyłem ogrzewanie szyby, to nagle smród. Podobnie po 15 minutowej przejażdżce. No i na klimie trudno wtedy odparować.

Czy ten parownik widać przez otwór na filtr? Czy da się go wyczuć tylko ręką? Jak głęboko on się znajduje?
                Ja mam climatronic, piszecie żeby uważać na elektronikę. Ale co macie na myśli? W jaki sposób na nią uważać? Wewnątrz kanałów są chyba tylko czujniki temperatury (po stronie za parownikiem) oraz ewentualnie silniki sterujące klapami kierunku. Macie na myśli żeby nie przesadzić z ilością pianki, czy może coś innego?

Komentarz

• gruto
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1262
                  • Octavia III (5E3)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

xcracer, jakie filtry kupujesz ?

[ Dodano: Nie 12 Cze, 16 12:32 ]
                  Zamieszczone przez aronus
                  A czy problem śmierdzącej klimy dotyczy tylko FL, bo ja mam przed FL i klima nie śmierdzi a nigdy nie była odgrzybiana :shock:
                  :shock: kurde ciekawe.....

[ Dodano: Nie 12 Cze, 16 12:47 ]
                  kupiłem Bosha ....zobaczymy jaka jakość
                  Aukcja

Komentarz

• Artiks
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 143

Na nieprzyjemne zapachy z nawiewów /klimatyzacji polecam mycie parownika IPA .

Komentarz

• himi
                      L&K
                      • 2013
                      • 1115
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Zagrzybiony parownik to już tylko ciśnieniowo - tak jak napisano wyżej. Np tunap. Ale profilaktycznie ozon + wymiana filtra. Sam ozonuję kilka razy w roku (mam wydajny ozonator choć nie 32g. Bywa, że raz od wielkiego dzwonu lekko zaśmiedzi zaraz po uruchomieniu po długiej przerwie, ale to 3 minuty jak stęchłe powietrze opuści układ i jest ok. Generalnie ozon jako profilaktyka ( ale nie jak już wali niemiłosiernie, bo to po zawodach). Niestety profilaktyka to słowo wciąż egzotyczne.

Komentarz

• czernobyl
                        L&K
                        • 2008
                        • 1276
                        • Octavia III (5E3)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

panowie, a co zrobić czy sprawdzić, jeśli nie śmierdzi przy włączeniu, nie śmierdzi po wyłączeniu, ale jeśli używałem klimy i wracam do auta po godzinie, trzech czy tam mniej niż doba, to czuć na początku z nawiewu brzydki zapach? odplyw drożny, parownik kilkukrotnie już myty pod ciśnieniem izopropanolem oraz tunapem; pomysły mi się kończą

Komentarz

• Artiks
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 143

Zamieszczone przez himi
                          Zagrzybiony parownik to już tylko ciśnieniowo - tak jak napisano wyżej. Np tunap. Ale profilaktycznie ozon + wymiana filtra
                          Tylko że Tunap- usługa dostępna powszechnie w ASO to mycie parownika z jednej strony, więc usuwasz część problemu, oczywiście jest przelot przez lamele parownika i przechodzi to w jakimś stopniu na droga stronę. Tunap chyba jedna z lepszych ogólnodstepnych usług , bo inni - nawet zajmujący się zawodowo serwisem klimatyzacji mam wrażenie że nie wiedzą co jak robić. Dla mnie ozonowanie to profilaktyka przy dezynfekcji wnętrza, do problemów klimatyzacji nikły procent skuteczności . Do czyszczenia parownika sprawdził sie popularny na forach Wurth ale... jego skład to 90 % IPA , Wurth 55 zł , IPA 400 ml 15 zł więc.... Wszelkie pianki psikacze w nawiewy to ściema, podobno bardzo dobrze działa też myjka parowa na parownik . Testuję różne rozwiązania ze względu na astmatyczne dziecko .

Komentarz

• gruto
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1262
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

cos mi sie wydaje ze trzeba bedzie kupowac firmowe filtry....kupiłem bosha bez węgla i powiem wam ze jakość powalajaca.......na razie dokleilem dodatkową warstwę filtra weglowego na filtr Vika ktory mi zosta .... (ten sztywny)....tydzien i jest ok.Jak zda egzamin strzele foto relację... Moze tez tak byc ze TTTM coś bedzie nie tak z tą klimą w O2 ....... Ja tez juz doktoraty pisze....i wkurza mnie ze moj tato w yarisie od 5 lat nie zmienial filtra bo mu nie smierdzialo :cry:

Komentarz

• kowaltom99
                              Rider
                              • 2009
                              • 741
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam

Jakiego typu urządzenia stosuje się przy odgrzybianiu ultradźwiękowym?
                              Na alle można dostać płyny do myjki ultradźwiękowej.

Mam pytanie typowo "lamerskie"
                              Wygrzebałem z zakamarków piwnicy nawilżacz powietrza - który ma generator ultradźwiękowy - jakiś staroć sprzed 20 lat - sprawdziłem działa.
                              Czy jeżeli rozrobię płyn do odgrzybiania i wleję go do tego nawilżacza i zamknę działający w samochodzie - to ma to szanse zadziałać - czy lepiej odpuścić?

Komentarz

• JacoGrey
                                Drive
                                • 2013
                                • 48

Mam pytanie a ktoś robił taki zbieg w O1 ?Oczywiście ten z pianką?Inaczej jest montowany filtr powietrza.
                                MICHNIOL

Komentarz

• tomyczer
                                  Classic
                                  • 2016
                                  • 2

Witam, mam pytanie czy ktoś może mi wytłumaczyć gdzie dokładnie jest umiejscowiony parownik klimatyzacji ponieważ chce go dokładnie odgrzybić - wyczyścić. Jak najlepiej i najłatwiej się do niego dostać?

Czy też tak macie że chwilkę po wyłączeniu klimy ( mam klimatic) paruje Wam przednia szyba?
                                  Czy coś jest uszkodzone?

Z góry dzięki za podpowiedzi

Komentarz

• logan_x
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 401
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kowaltom99
                                    Witam

Jakiego typu urządzenia stosuje się przy odgrzybianiu ultradźwiękowym?
                                    Na alle można dostać płyny do myjki ultradźwiękowej.

Mam pytanie typowo "lamerskie"
                                    Wygrzebałem z zakamarków piwnicy nawilżacz powietrza - który ma generator ultradźwiękowy - jakiś staroć sprzed 20 lat - sprawdziłem działa.
                                    Czy jeżeli rozrobię płyn do odgrzybiania i wleję go do tego nawilżacza i zamknę działający w samochodzie - to ma to szanse zadziałać - czy lepiej odpuścić?
                                    Planuje niedługo użyć nawilżacz ultradźwiękowego, dorobię rurkę żeby wylot nawilżacz był w okolicach kratki zaciągającej powietrze, gdy włączony jest obieg zamknięty.
                                    Wleje około 250 ml Velox Spray i poczekam aż płyn odparuje przy włączonym na pierwszy bieg wentylatorze i obiegu zamkniętym.

Czyściłem już kilka razy bezpośrednio parownik, pomaga na chwile a później wraca brzydki zapaszek gdy włączę klimę, nie jest bardzo intensywny i po chwili znika ale mnie denerwuje.
                                    Parownik od strony wentylatora jest czysty, ale nie wiadomo co siedzi w po drugiej stronie i w kanałach.

Komentarz

• Artiks
                                      Ambiente
                                      • 2007
                                      • 143

Zamieszczone przez tomyczer
                                      Witam, mam pytanie czy ktoś może mi wytłumaczyć gdzie dokładnie jest umiejscowiony parownik klimatyzacji ponieważ chce go dokładnie odgrzybić - wyczyścić. Jak najlepiej i najłatwiej się do niego dostać?
                                      Hej, Jeśli masz tak samo jak ja w Altei (a to przecież ta sama baza) to pierwszy dostęp od puszki filtra kabinowego -odkrecasz 3 torxy osłony wyciągasz filtr kabinowy i w głębi po lewej wyczujesz lamele parownika. Przy nogach pasazera jest osłona - zdejmujesz ją , wykręcasz czujnik temp (ten biały) i już masz dostęp do parownika od środka http://i.imgur.com/fHvWJpz.jpg http://i.imgur.com/uSipkBx.jpg Osobiście stosuję IPA natrysk przez ten otwór i od strony filtra kabinowego. Ważne żeby kupić puszkę z długim węzykiem żeby szło na parownik też ciśnienie. IPA samo w sobie bardzo dobrze dezynfekuje, ale musi być też dobrze natryśnięte. Puszka 400 ml 15 zł kosztuje.

Komentarz

• logan_x
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 401
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez logan_x

Planuje niedługo użyć nawilżacz ultradźwiękowego, dorobię rurkę żeby wylot nawilżacz był w okolicach kratki zaciągającej powietrze, gdy włączony jest obieg zamknięty.
                                        Wleje około 250 ml Velox Spray i poczekam aż płyn odparuje przy włączonym na pierwszy bieg wentylatorze i obiegu zamkniętym.
                                        Małe zdziwienie, nawilżacz powietrza zalany Velox AF nie produkuje białej mgły jak to jest w przypadku wody, pewnie jest za słaby do tej gęstszej cieczy, ale chyba coś tam odparowuje bo czuć zapach płynu w aucie.

Komentarz

• Artiks
                                          Ambiente
                                          • 2007
                                          • 143

Tunap home made z ropownicy(ok. 30 zł) + kawałek wężyka i rurki więc cały sprzęt około 50 zł. Kompesor oczywiście niezbędny , w rodzinie znajomych zawsze się ktoś znajdzie co ma i użyczy na te kilka minut . W praktyce : https://www.youtube.com/watch?v=ecU6N05BwoU https://www.youtube.com/watch?v=SguryGw9FeI Jako chemia może być płynna IPA , albo Incidur , tu ktoś twierdzi ze Velox Spray to to samo co Tunap https://www.youtube.com/watch?v=rI7gW_Q5_n4

Komentarz

Pracuję...